Varför använda trä i sin heminredning?

Varför använda trä i sin heminredning?

Trä är det material som trendar överlägset mest i inredningar. Allt från möbler och små detaljer till hela rum. Vi ser allt från stora rena ytor i trä till mindre ställen där man vill förhöja en känsla av levande material i hemmet.

De nordiska träslagen som ursprungligen är ljusa men som går att variera genom att behandla är de allra populäraste. En ny trend visar dock på att kombinera ljusa och mörka träslag är något som växer. Allt för att få materialet att bli ett med övrig inredning eller sticka ut och skapa häftiga effekter. Trä har sakta tagit sig in i våra hem och på senare år har det blivit en favorit som verkar vara här för att stanna. 

Så vad är det då med trä som gör det så populärt?

Förutom att trä är 100 % förnybart och till skillnad från fossila material som baseras på resurser som olja så finns det ett antal faktorer som är avgörande.

  • Trä resulterar i bättre luftkvalitet och fuktbalans genom att det suger upp och avger fukt när rummet blir torrare. Dessutom ökar det komfort och akustik
  • Att applicera trä i sitt hem ger positiva psykologiska effekter som t.ex. minskad stressnivå och att det har ett naturligt utseende. 
  • Trä anses behagligt att ta i och att gå på och vi upplever en träyta som varmare än en yta i andra material. 
  • Att kolla på ett materialet ger upphov till en känsla och att vidröra ger ett annat. Många tänker inte på att det trä ger ifrån sig ett visst ljud, doft, svikt och till och med en viss smak för olika träslag. 

Ser man till inredningsstilar så är det framförallt "Modern", "Skandinavisk" och "Lantlig" som toppar våra hem. 

Modern:

Få dekorationer och minimalistisk intryck. Kulörer går i svart, vitt och grått och materialens egenskaper är gärna blanka, matta och råa för att framhäva effekter.

Skandinavisk:

Klassisk nordisk möbeldesign. Rena, enkla ytor med inslag av ljusa träkulörer och lokala träslag. 

Lantlig:

Robust och romantisk med ljusa nordiska inslag som t.ex. furugolv. 

 

Vilket trä vill du ha i ditt hem?


  

You may also like Se alla